ניכור הורי

-

ניכור הורי היא תופעה בה ילד מתנכר לאחר ההורים ומסרב לקיים קשר נורמטיבי אתו. לרוב הדבר קורה בעקבות הסתה של ההורה המנכר כאשר הקרקע לכך היא רקע של גירושין או מאבקי משמורת.

ההורה המנכר למעשה מייצר אצל הילד חשיבה מסיתה מול ההורה השני כאשר הוא נוטע בו את התחושה כי מדובר בהורה מסוכן, נוטש, מזניח תוך שהוא מעודד אותו להתלונן על ההורה מול מסגרות פורמליות שונות כמו מסגרות החינוך, ברווחה, ואפילו פנייה למשטרה או לבית המשפט. מדובר בסוג של שבי פסיכולוגי כאשר הילד מתנגד לקיים קשר מינימלי עם ההורה השני תוך שכנוע עמוק בצדקת דבריו של ההורה המנכר.

חשוב לציין שאנחנו מתייחסים כאן לניכור הורי שקיים ללא כל סיבה נראית לעין. ההורה אינו מסכן את הילד והוא בהחלט יכול להיות חלק מחייו של הילד גם אם הוא לא מגדל אותו יחד עם ההורה השני.

הרמות של ניכור הורי

ניכור הורי היא תופעה שעשויה להתרחש ולהתקיים ברמות חומרה שונות.

  • ניכור הורי קל – זהו ניכור הורי טבעי יחסית כאשר הילד מזדהה יותר עם ההורה שהוא בעל המשמורת העיקרית ומביע ביקורת מול ההורה השני תוך שהוא משף פעולה יותר עם ההורה המשמורן.
  • ניכור הורי בינוני – הילד מתייחס בחוסר כבוד אל ההורה המנוכר או שהוא לא מתייחס אליו כלל.
  • ניכור הורי חמור – ניכור הורי ברמה כזו שמובילה לאלימות מצד הילדים תוך פחד אמיתי מפני ההורה מול פותח הניכור ההורי. במקרים רבים הקשר מתנתק ממש כאשר הילד מסרב לפגוש את ההורה.

איך מטפלים בבעיה של ניכור הורי?

הסוגייה מטבע הדברים הינה רגישה מאוד ומחייבת טיפול מקצועי וזהיר. מצד אחד יש לפעול למען איחוי הקשר עם ההורה מולו קיים הניכור. מצד שני חשוב לתת מענה גם לתלות שקיימת מול ההורה בעל המשמורת כאשר אין לפגוע בקשר הקיים ביניהם. ברור שככל שחילוקי הדעות בין ההורים קיצוניים וחמורים יותר, העניין יהפוך להיות מורכב עוד יותר.

כל מי שחווה ניכור הורי מבין עד כמה חמור וקשה הדבר עשוי להיות להורה המנוכר. עם זאת יש לדעת כי מדובר בבעיה שבהחלט עשויה להשתנות. עם פנייה אל אנשי מקצוע המתמחים בתחום, מערכת היחסים תשתנה וייווצר האיזון הרצוי בחיי הילד.

בודק...